Originally 5 feet deeper, this dining room was awkwardly capacious and square. Creating a more functional layout, the 5 feet was taken to create a butler’s pantry, closet and powder room, which are normally rare features for homes in the surrounding historic neighbourhood.   Carrying through the home’s eclectic mix of old and new, 1940’s office chairs provide restful seating around a custom designed smoked glass dining table with molten bronze legs. A unique, custom light fixture from Jeff Goodman Studio provides a soft glow, while reclaimed European oak flooring adds warmth to the room.
 From the previous renovation, the only thing preserved was the original zero-clearance, wood burning fireplace. A custom designed mantle was hand-carved with solid stone and finished with a beaver motif. The openings in the cabinetry housing the firewood are made of durable Caesarstone, eliminating scuffing, while matching the painted finish of the surrounding cabinets. The custom designed sofa provides seating around an original Noguchi coffee table. Family heirlooms and treasured accessories add a personal touch.
 Working with a long and narrow space, a galley-style kitchen was created with integrated, hidden appliances. A 16” wide custom designed island is the perfect plating size for 6 dinner guests. Upper cabinets flip up and out of the way for easy access while cooking. Lower pull-out cabinets have integrated handles for a streamlined look. The richness of the charcoal colour, combined with the oak floors, creates a warm cozy feel. Clean lines are complemented with a striking custom light fixture by Zac Ridgely.
 This butler’s pantry may be small in size, but does not compromise on functionality and luxury. Glass cabinet doors give a feeling of openness and are reminiscent of the kitchen design. Silverwave marble used for the countertops proves to be a particularly beautiful and serviceable material. The marble was leathered through a brushing process, raising the grain to make a dramatic striated statement.
 A small powder room required a little ingenuity. To save space and make it feel larger, a custom sink was built with water delivered directly from the wall. The stone sink, designed with an elevated base, allows water to cascade over the side while concealing the drain. Adjacent cut-outs house tissues and a garbage as well as hidden storage. Artist Nancy Zboch created a stunning mosaic tile wall.
 Creating a clean and fresh space, the sink and vanity in this master bathroom nestle into the Ceasarstone top. The mirrored medicine cabinets are configured around the lights and open from a lip at the bottom, segmented in a “Mondrian” pattern to conceal the joints. Each cabinet divisions the mirror and opens at a slightly different shape. The sconces are mounted directly onto the mirror, without sacrificing storage space. Custom cabinet pulls add to the clean and contemporary feel.
 In this Victorian century home, the decision was made to remove the stairs and rebuild larger, more comfortable steps. Historic treatment was applied in a contemporary way, using forged iron with a hammered finish for the railing. A wax coating eliminates rust and tarnish while a crystal ball adds a unique touch at the end of the newel post.
 In this Neo-Victorian home, the architecture was integrated with a contemporary interior, creating a natural transition. Board and batten style walnut panelling surrounds the bed and conceals a chimney flue as well as a pull-out shoe closet. Vaulted ceilings add an element of architectural interest and grandeur to the room.
 In this old Victorian rowhouse, it was important to create functional storage space wherever possible. Concealed behind walnut panelling, and leaving a pocket for the adjacent drapery, a pull-out vertical closet houses 42 pairs of shoes.
 This cozy and functional breakfast nook nests at the end of a galley-style kitchen. A skipping-stone table top was custom designed, pivoting to allow for ease of access to the bench while maximizing seating space. Original 1950’s chairs are juxtaposed with a contemporary Gerard Gauci still-life painting.
 As a 2,200 sq.ft. rowhouse sandwiched between two properties, it was necessary to get creative in designing the most functional space possible.  A small, narrow space was converted into a study with a loft for guests.  A steep incline to the loft required a clever solution.  Staggered blocks and a parabolic railing shape lend to the style, but also to the comfort and safety.  Walnut panelled walls and stairs not only house laundry facilities but a ton of hidden storage.
 In this previously badly renovated Victorian century home, we wanted to create a contemporary interior while respecting the architecture and historic interest of the home. Preserving the original stained glass, we transformed an old drywall box foyer into an open, light-filled entry vestibule. Recessed panels and glass block cold air while letting light flow freely, with views from one end of the home to the other.
 When designing the master bathroom, we wanted to create a space with both a tub and shower, but there was limited room to work with. The idea came forward to have a cantilevered tub, positioned sideways, and projecting from the glass-enclosed shower. Providing the most direct solution, water fills the tub from the ceiling. Heated porcelain flooring perfectly mimics the reclaimed European oak wood flooring throughout the main floor of this Victorian home.
 Leading into the master bedroom, this ante room was painted a dark, rich colour to diffuse the glow from a neighbouring skylight. Panelling conceals clothing storage and hampers.
 In this pared down, yet welcoming space, the limestone flooring pattern is made even more prominent by the contrast with the simplicity of the kitchen cabinetry. The ceiling detail, “stacked and wrapped” counter units and breakfast table reflect the layering and sculpting throughout the home.
 Within its austere modern context, this family home is filled with warm and inviting spaces such as this breakfast nook tucked into the kitchen window area.
 Seen from the family room, this kitchen contributes to the inviting, cozy, family-oriented environment created within a pared down, modern context. The tight, regulated horizontal grained walnut of the cabinetry creates a warm grounding for the busiest room of the home.
 This room epitomizes the inviting, cozy, family-oriented environment created within a pared down, modern context. Its layering and sculpting includes seating and storage units tucked under the windows, below carefully planned bulkheads and a coffered ceiling and custom light fixture.
 This long-awaited, custom-designed dream home balances the couple’s love of pared down, austere, modern environments with their desire for an inviting, cozy, family-oriented environment. Bronzed mirror panels set into the dining room’s painted panel walls with ½ inch reveals, reflect the furnishings, art and playful pendant lights. Those highly reflective fixtures themselves create infinite layers of colour and shape, in which is actually a very simply finished room.
 With a traditionally styled house, a clean, open and contemporary interior responds to this young family’s modern tastes. Both gracious entertaining and intimate family life are supported and enhanced by this modern but warm and timeless surrounding. Opening to the dining room and front hall, perfect for entertaining, this living room demonstrates the owners’ passion for art and music.
 One of the objectives for this long-awaited, custom-designed dream home was that it would suit all aspects of the family’s lifestyle. On the lower level, this indoor virtual golf simulator room was created for an avid golfer, but will easily transition to a home theatre as his young family grows.
 At the core of this home is a central 3-storey circulation spine, combining angular and curved sculptural shapes, materials repetition and dramatic “surprises” to singular effect. Beyond the entry, the sconce curves are repeated in deep stair base steps; a grid pattern appears in the 2-storey wall panelling and in the floating rail of a light-filled stair way.
 Within a traditionally styled house, a clean, open and contemporary interior responds to this young family’s modern tastes. In the entry hall, a mirror insert in the stone flooring reflects the glass panel lighting unit above; the wall mirrors provide glimpses of the living room and introduce a grid pattern, which, like the curves of the French sconces, will be re-interpreted throughout the home.
 This clean, open and contemporary interior responds to this young family’s modern tastes, but references the traditional exterior elements, grey-brown stone / black-brown trim, in elements such as the flooring material and stair’s dark steel patina. The stair structure floats from and contrasts with the wall panels, floating glass panels float within its railing.
 Careful detailing top to bottom make the central vertical circulation at the spine of this home its most powerful design element. Here, the gracefully sculpted wooden newel post emphasizes the change from the base step’s curves to the straight lines of the stair rail.
 Within a traditionally styled house, a clean, open and contemporary interior responds to this young family’s modern tastes. Both gracious entertaining and intimate family life are supported and enhanced by this modern but warm and timeless surrounding. The gathered sticks table base, twisted metal pendant and art finished walls animate this minimalist dining room, separated from the living room by double layered sliding doors, which simulate an unbroken wall when closed.
 Within a traditionally styled house, a clean, open and contemporary interior responds to this young family’s modern tastes. Both gracious entertaining and intimate family life are supported and enhanced by this modern but warm and timeless surrounding. In the generous, light-filled kitchen’s asymmetrical layout, the sink, cook top and ovens align on a single dark wall; the storage / refrigeration on a white one. The whole family can gather at the large, square island.
 With a traditionally styled house, a clean, open and contemporary interior responds to this young family’s modern tastes. Both gracious entertaining and intimate family life are supported and enhanced by this modern but warm and timeless surrounding. The generous and comfortable family room is awash with natural light in daytime and bathed in the glow of the backlit onyx fireplace later when the blinds fully drop from their concealed housing.
 Within a traditionally styled house, a clean, open and contemporary interior responds to this young a family’s modern tastes. Both gracious entertaining and intimate family life are supported and enhanced by this modern but warm and timeless surrounding. Deep tones add intimacy and richness to this bedroom, in which the fireplace, TV and fabric-wrapped bench form one functional, cohesive unit tucked below ceiling slope.
 With a traditionally styled house, a clean, open and contemporary interior responds to his young family’s modern tastes. Below this room’s loft play area there’s plenty of storage for clothes and toys, all surrounded by a racing super graphics theme in the 4 year-old boy’s favourite sports teams’ colours.
 With a traditionally styled house, a clean, open and contemporary interior responds to this young family’s modern tastes. This 7 year-old boy’s furnishings will work for several years as he grows. Right now, Curious George’s jungle is inhabited by Blue Jays, reflecting his current favourites.
 Within a traditionally styled house, a clean, open and contemporary interior responds to this young family’s modern tastes. This 9 year-old girl’s garden room employs bright colour, exuberant graphics, handy storage and an offbeat feathered pendant light fixture that will still appeal when she is 13.
 Within a traditionally styled house, a clean, open, contemporary interior responds to this young family’s modern tastes. The serene master ensuite reflects those tastes, with its sophisticated milk chocolate palette and interesting textures. Custom fittings include the large double vanity with stacked and staggered drawers, make-up area and tub with a view.
 Repetition of curved or staggered and stacked shapes was a key element in our design for this young family’s new home. Glossy black stacked and staggered vanity layers contrast dramatically against the shimmering glass bead and mirror surfaces in this glamorous powder room.
 Designed to provide the perfect backdrop for a growing modern art collection, this new 3-storey family home is simply furnished with both classic pieces and unique custom-designed items, letting the architectural details make the greatest impact. The central steel stair floats against the stone wall, connecting seamlessly with wood landings on one continuous stringer, which incorporates LED lighting. The finely detailed glass and steel railing creates a visual lightness to the massive, yet elegant, structure.
 When designing this new 3-storey family home to provide the perfect backdrop for a growing modern art collection, we developed important details early so the builder could incorporate the necessary supporting requirements, such as the huge light-washed stone wall at the core. The sleek metal and glass stair floats two inches away from it in striking contrast with its rough texture, washed by high-intensity spotlights concealed in a second floor ceiling slot.
 This new, modern, minimalist family home is simply furnished with both classic pieces and unique custom-designed items; the room shapes and details providing the most dramatic impact. An extraordinary single line of dark metal stair rises through all three storeys. Careful detailing ensure a continuous, graceful sweep of rail without goosenecks.
 Designed to provide the perfect backdrop for a growing modern art collection, the orderly living room of this new 3-storey family home is simply furnished with both classic pieces and unique custom-designed items. Seen from above, the 2-storey great room features rich natural materials and finishes, accented with sleek glass and stainless steel details, all masterfully lit.
 Designed to provide the perfect backdrop for a growing modern art collection, the orderly living room of this new family home is simply furnished with both classic pieces and unique custom-designed items. In its 2-storey great room, a stunning fireplace wall emphasizes the floating stair and 3-storey stone wall at the home’s core. A custom light fills the open volume.
 Designed to provide the perfect backdrop for a growing modern art collection, this new 3-storey family home is simply furnished with both classic pieces and unique custom-designed items. In the kitchen, key to both family life and entertaining, the dark woods, warm grey-brown stone and sophisticated lighting creates warmth, depth and richness.
 Designed to provide the perfect backdrop for a growing modern art collection, this new 3-storey family home is simply furnished with both classic pieces and unique custom-designed items. This serene and orderly master bedroom is finely detailed. The coffee table reflects the ceiling arch; the ceiling slot houses continuous strip uplighting; the headwall and nightstand units conceal lighting, A/V and security controls.
 Designed to provide the perfect backdrop for a growing modern art collection, the orderly living room of this new 3-storey family home is simply furnished with both classic pieces and unique custom-designed items. Highly textured wool carpet and drapery in earthy tones, pale stone flooring and warm white walls provide a soft, neutral setting for the interesting group of pencil sketches.
 Designed to provide the perfect backdrop for a growing modern art collection, this new 3-storey family home is simply furnished with both classic pieces and unique custom-designed items. In the dining room, these are enhanced by layers of lighting, with pendants dropping from a ceiling slot reflected in the custom-designed table’s centre recess, amplified by graceful perimeter cove lighting.
 Designed to provide the perfect backdrop for a growing modern art collection, this new 3-storey family home is simply furnished with both classic pieces and unique custom-designed items. In the dramatic and welcoming entry, curved walls embrace visitors and break up the long hall, while repeated pendants provide continuity and rhythm.
 A vestibule defining the homework area, closet and bath breaks up and adds intimacy to this large bedroom for a 10 year-old boy. Leather handles on custom chests, along with the corduroy bed upholstery and denim spread will work well long after the toy collection is replace by teenage interests.
 This new 3-storey family home was simply furnished with both classic pieces and unique custom-designed items to suit the owners’ modern tastes. Their master bath seems infinitely spacious with its many reflective surfaces and sleek fittings. The stainless steel water column between the tub and steam shower visually expands the space as do the floor-to-ceiling enclosures. The custom skylight enclosure with dropped lens adds interest and height. 
 This new 3-storey family home is simply furnished with both classic pieces and unique custom-designed items. In the cool, resort-style “cabana” serving the adjacent covered porch and outdoor entertainment area beyond, the dropped ceiling hides duct work as well as track lights in slots and connects the false columns bringing services to the bar to the actual building columns at perimeter.
prev / next