Originally 5 feet deeper, this dining room was awkwardly capacious and square. Creating a more functional layout, the 5 feet was taken to create a butler’s pantry, closet and powder room, which are normally rare features for homes in the surrounding historic neighbourhood.   Carrying through the home’s eclectic mix of old and new, 1940’s office chairs provide restful seating around a custom designed smoked glass dining table with molten bronze legs. A unique, custom light fixture from Jeff Goodman Studio provides a soft glow, while reclaimed European oak flooring adds warmth to the room.
2038.375 0236.jpg
  From the previous renovation, the only thing preserved was the original zero-clearance, wood burning fireplace. A custom designed mantle was hand-carved with solid stone and finished with a beaver motif. The openings in the cabinetry housing the firewood are made of durable Caesarstone, eliminating scuffing, while matching the painted finish of the surrounding cabinets. The custom designed sofa provides seating around an original Noguchi coffee table. Family heirlooms and treasured accessories add a personal touch.
  Working with a long and narrow space, a galley-style kitchen was created with integrated, hidden appliances. A 16” wide custom designed island is the perfect plating size for 6 dinner guests. Upper cabinets flip up and out of the way for easy access while cooking. Lower pull-out cabinets have integrated handles for a streamlined look. The richness of the charcoal colour, combined with the oak floors, creates a warm cozy feel. Clean lines are complemented with a striking custom light fixture by Zac Ridgely.
  This cozy and functional breakfast nook nests at the end of a galley-style kitchen. A skipping-stone table top was custom designed, pivoting to allow for ease of access to the bench while maximizing seating space. Original 1950’s chairs are juxtaposed with a contemporary Gerard Gauci still-life painting.
  This butler’s pantry may be small in size, but does not compromise on functionality and luxury. Glass cabinet doors give a feeling of openness and are reminiscent of the kitchen design. Silverwave marble used for the countertops proves to be a particularly beautiful and serviceable material. The marble was leathered through a brushing process, raising the grain to make a dramatic striated statement.
   
  
 
  
   In this previously badly renovated Victorian century home, we wanted to create a contemporary interior while respecting the architecture and historic interest of the home. Preserving the original stained glass, we transformed an old drywall box foyer into an open, light-filled entry vestibule. Recessed panels and glass block cold air while letting light flow freely, with views from one end of the home to the other.
  In this Victorian century home, the decision was made to remove the stairs and rebuild larger, more comfortable steps. Historic treatment was applied in a contemporary way, using forged iron with a hammered finish for the railing. A wax coating eliminates rust and tarnish while a crystal ball adds a unique touch at the end of the newel post.
   
  
 
  
   As a 2,200 sq.ft. rowhouse sandwiched between two properties, it was necessary to get creative in designing the most functional space possible.  A small, narrow space was converted into a study with a loft for guests.  A steep incline to the loft required a clever solution.  Staggered blocks and a parabolic railing shape lend to the style, but also to the comfort and safety.  Walnut panelled walls and stairs not only house laundry facilities but a ton of hidden storage.
  When designing the master bathroom, we wanted to create a space with both a tub and shower, but there was limited room to work with. The idea came forward to have a cantilevered tub, positioned sideways, and projecting from the glass-enclosed shower. Providing the most direct solution, water fills the tub from the ceiling. Heated porcelain flooring perfectly mimics the reclaimed European oak wood flooring throughout the main floor of this Victorian home.
  Creating a clean and fresh space, the sink and vanity in this master bathroom nestle into the Ceasarstone top. The mirrored medicine cabinets are configured around the lights and open from a lip at the bottom, segmented in a “Mondrian” pattern to conceal the joints. Each cabinet divisions the mirror and opens at a slightly different shape. The sconces are mounted directly onto the mirror, without sacrificing storage space. Custom cabinet pulls add to the clean and contemporary feel.
  A small powder room required a little ingenuity. To save space and make it feel larger, a custom sink was built with water delivered directly from the wall. The stone sink, designed with an elevated base, allows water to cascade over the side while concealing the drain. Adjacent cut-outs house tissues and a garbage as well as hidden storage. Artist Nancy Zboch created a stunning mosaic tile wall.
  In this Neo-Victorian home, the architecture was integrated with a contemporary interior, creating a natural transition. Board and batten style walnut panelling surrounds the bed and conceals a chimney flue as well as a pull-out shoe closet. Vaulted ceilings add an element of architectural interest and grandeur to the room.
  In this old Victorian rowhouse, it was important to create functional storage space wherever possible. Concealed behind walnut panelling, and leaving a pocket for the adjacent drapery, a pull-out vertical closet houses 42 pairs of shoes.
  Leading into the master bedroom, this ante room was painted a dark, rich colour to diffuse the glow from a neighbouring skylight. Paneling conceals clothing storage and hampers.
2038.375 0008.jpg
prev / next